Киев протестира пред България заради подозрение за дискриминация

Свят

26-07-2014, 21:04

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

А с какво гражданство е аниматорът Игор Абессинов?

Украинското външно министерство е изпратило нота до българското Министерство на външните работи с молба да даде правна оценка на действията на Игор Абессинов - ръководител на група аниматори в детския летен лагер "Мистрал" на българското Черноморие, съобщиха украински електронни медии, цитирани от БТА.

По данни на украинските власти един от възпитателите в международния детски лагер "Мистрал" в курорта Свети Влас е забранил на децата да носят украински флагове и традиционни символи. В нотата се настоява да се разследва инцидент, свързан с "дискриминационни и украинофобски постъпки спрямо украинските деца".

Позовавайки се на показания на роднини на украинските деца и на очевидци, външното министерство в Киев посочва, че Абессинов забранил във ваканционния лагер да се демонстрират и да се носят украински национални символи.

Тези действия на аниматора, се казва в нотата, "не са нищо друго, освен морално издевателство над украинските деца заради демонстративната проява на неуважение към украинската национална символика".

Украинското външно министерство окачествява действията на Абессинов като "дискриминационно престъпление по национален признак, нарушение на човешките права и свободи, разпалване на ксенофобски настроения и на междуетническа нетърпимост".

В нотата се посочва, че с цел да се осигури необходимата консулско-правна защита и съдействие на украинските деца, а също и за изясняване на всички обстоятелства, на мястото на инцидента е дошъл украинският консул. Действията по случая са взети под специален контрол от украинското външно министерство и от посолството на Украйна в България.

Ръководителят на парламентарната група на украинската партия "Отечество" Сергей Соболев определи случилото се в международния детски лагер "Мистрал" като "политика на Руската федерация". "Това говори само едно - че разпалването на междунационалната вражда, дори и сред детските колективи, за съжаление, се е превърнало в политика на Руската федерация", каза Соболев пред БНР.

От българското външно министерство потвърдиха, че са получили украинската нота и към момента изясняват случая, предаде БНР. За момента коментар от детския лагер няма.


Екип на Bulgariautre.bg потърси профила на Игор Абессинов във Фейсбук.

Резултатът от търсене по име е един.

Игор Абессинов е описал себе си като директор на агенция за отдих и туризъм "Веселые ребята", роден в Киев, Украйна. Местожителство - Москва, Русия. Образование - 27 у-ще в гр.Киевский (югозападно предградие на Москва). Това предполага руско или украинско гражданство? Но, ако е украинско, защо ще забранява на децата да развяват националния флаг на Украйна? Подобна забрана е проява на дискриминация не само в България, а в цял свят.


 

Междувременно екипът ни откри и сайта на въпросната агенция - Театрална компания "Арт-Фонарь". Агенцията е със седалище Москва и ръководител Игор Абессинов.

В тази връзка ще следим с действията на компетентните органи по случая и допълнително ще ви информираме както за гражданството на Игор Абессинов, така и за правната оценка на българското външно министерство, поискана от украинските дипломати по случая.