Вижте 10 тайни ритуала за успех!

Започвайте деня си винаги с приятно занимание

За да бъдем успешни, първо е необходимо да направим своя, вътрешна организация. Хората, които вървят напред, е добре да спазват 10 прости ритуала всеки ден, които ни учат да се насочваме правилно към целта и оформят много важно качество за успеха - постоянството. Вижте 10 ежедневни ритуала на успешните хора, пише "Всеки ден".

 

1. Започнете деня с ваш, железен ритуал!

 

Когато започваме деня си спокойно, с ясен разум е много по-лесно да се концентрираме върху задачите, които ни предстоят. Но как да стане след като щом отворим очи и стресът ни залива - звънят телефони и аларми, през минута получаваме известия за смс и имейли...Ако денят ви започва така, вместо да създавате нещо ново, вие цял ден отреагирате на проблеми. Постарайте се да направите така, че поне първия час от началото на деня ви да протича различно от всички останали. Спазването на строго установен сутрешен ритуал, който ви помага да се разсъните и хармонизирите, чувствително ще намали усещането за тревожност и стрес. Помнете: както започнете деня си, така и ще го прекарате.

 

2. Отсяват важното от маловажното

 

Отговорът на въпроса „Защо не успявам да се справя с всичко?" е много прост - защото голяма част от нещата, с които се занимаваме са напълно излишни. Тайната за увеличаване на продуктивността не е в извънредната работа, а в умението правилно да се подреждат приоритетите и да се следва предварително съставения работен график. Замислете се само колко често се оплакваме, че времето не ни стига, а после запълваме деня си с маловажни дела, сякаш е безкраен.

 

3. Не отлагат за утре това, което трябва да се свърши днес

 

Докато повечето хора обсъждат какво трябва да се прави, успешните просто го правят. Те знаят, че един добър план, реализиран днес, е много по-печеливш от идеален план, позициониран някъде в неясното бъдеще. Те не чакат „ подходящото време", „правилните обстоятелства" и т.н., защото са наясно, че корените на подобни нагласи са единствено страх и опасения. Ако виждат, че трябва да се действа, действат тук и сега, защото лично са се убедили, че само така се постига прогрес.

 

4. Винаги се стремят да обърнат препятствията по пътя си в ползи

 

Появилото се наскоро направление в психологията „Посттравматичен ръст", почива на предположението, че повечето хора са способни да трансформират срещнатите по пътя житейски трудности, несгоди и травми в повишена креативност и интелектуално израстване. Когато представата ни за околния свят като уютно и безопасно място се разбие на парчета, това ни заставя да преосмислим житейската си философия. Проглеждаме отвъд досегашните си хоризонти и виждаме с нови очи нещата, които до този момент дори не сме забелязвали. В крайна сметка какъв по-добър стимул от този, който да ни тласне да продължим напред?

 

5. Умеят да дадат всичко от себе и отгоре

 

Как най-лесно може да се научи нещо ново? Като излезеш от зоната на комфорта и се отдадеш напълно. Да, рутината е по-безопасна, приятна дори понякога. Но за да учиш нови неща, трябва да имаш смелост и желание да се озоваваш в ситуации, в които няма нищо познато или обичайно. Възможно е там да е трудно, затова пък мозъкът ви усвоява нови умения. Когато се борим, ставаме по-силни и по-умни. Затова е полезно да прекараме 10 минути в екстремни условия, отколкото часове в рутина.

 

6. Доверяват се на интуицията си при взимането на сложни решения

Повярвайте, интуицията наистина съществува и не бива да се игнорира, защото нейните източници са в подсъзнанието и се основават на житейския опит. Ако всички наоколо са на едно мнение, но сърцето ви казва друго, не е случайно. И когато ви се наложи да направите сложен избор, запознайте се с цялата достъпна информация, обмислете всички възможни варианти и се доверете на вътрешния си глас. Успешните хора знаят, че да вярваш на интуицията си означава да вярваш на самия себе си. Това дава реалната власт на възплъщението над целите и мечтите.

 

7. Способни са да бъдат позитивни във всяка ситуация

 

Както пише Шон Ейкър в книгата си „Предимството на щастието" научни изследвания са доказали, че позитивизмът, особено в работен процес, повишава многократно резултатността. Продажбите на позитивно настроените търговци например са средно с 50% по-високи от тези на песимистите. Студентите, явяващи се на изпити в добро получават винаги по-високи оценки. Изводът е, че човешкият мозък постига пик на ефективност, когато е позитивно настроен. Така че, старайте се по-малко да мислите за проблеми и повече за хубави неща!

 

8. Създават си визуални „жокери" за далечните цели

 

Мечтаете да започнете свой печеливш бизнес, но толкова сте затънали в рутина, че ви се струва далеч по-лесно да вършите всеки ден обичайното, отколкото нещо да промените. За да се противопоставят на този навик успешните хора си измислят начини, които да ги изкарат от утъпкания коловоз и да ги насочат към сложни, но важни дела. Спомнете си всички случаи, в които сте позволявали на импулсивното си поведение да ви отклони от поставената цел. След това визуализирайте как изглежда тя като резултат и я дръжте на нивото на очите си.

 

9. Водят си дневник, наблюдават се

 

Опра си води дневник, Джоан Роулинг го прави, дори и Еминем. Това не е проява на превзетост или нарцисизъм. По този начин успешните хора се стараят да се наблюдават, да проследяват придвижването си по пътя към целта, да откриват и анализират грешките си, за да се учат от тях. Как се прави? Техниката е проста - записвате какво сте свършили днес, какво искате да направите, в какво и къде сте сбъркали и т.н. Това е инструмент, който ни позволява да разберем по-добре самите себе си и жалко, че масово е подценяван.

 

10. Имат наставници

 

До всеки успял човек винаги има по един наставник или съветникк. Обективно погледнато, хората на които се възхищаваме, велики актьори, музиканти, спортисти, бизнес легенди, дължат до голяма степен постиженията си на образци на подражание, наставници или треньори, превърнали скучната и монотонно практика по пътя към успеха в поносима и дори интересна.