99 дни без Фейсбук!

1.2 млрд. са потребителите, които прекарват средно по 17 минути в социалната мрежа

Холандска неправителствена организация (НПО) предизвиква потребителите на социалната мрежа Facebook да спрат да я използват за 99 дни. Желаещите ще бъдат част от изследване на щастието. Инициативата се казва "99 дни свобода" ("99 Days Of Freedom"), а Експериментите ще се проведат на 33, 66 и 99 ден.

Всеки желаещ да се включи в изследването може да го направи като замени профилната си снимка с тази от официалния сайт на компанията, носеща слогана "99 Days Of Freedom", пише economic.bg.

Идеята за изследването идва в отговор на експеримента на Facebook за манипулация на настроенията на потребителите в мрежата. В края на миналия месец компанията подложи на таен психологически експеримент за манипулиране на настроението около 600 хиляди потребители.

От холандската неправителствена организация припомнят, че 1.2 млрд. са потребителите, които прекарват средно по 17 минути в социалната мрежа. За тримесечен период това се явява на над 28 часа. През този период отказалите се от Facebook ще използват времето си за други дейности.

Според организаторите на инициативата 99 дни е идеалният период, защото ако е по-голям, участниците ще изгубят интерес от експериментът. От друга страна ако периодът е по-кратък от това, няма да позволи преборване на вече създадените навици. От холандската компания всички вземат участие в експериментът. Те са на мнение, че отказването от социалната мрежа ще донесе позитивни емоционални преживявания на хората.