Центърът на „Лозенец” става зелена зона

Гласуват новата наредба за платено паркиране наесен

Централната част на столичния район „Лозенец” да стане зелена зона за паркиране на автомобилите. Такова предложение е внесъл в Столичния общински съвет районният кмет Любомир Дреков. Това е станало след проведена информационна кампания сред жителите на „Лозенец”, след като местните са се оплакали от хаоса по улиците пред жилищата им заради хиляди паркирани около границата на зелената зона коли.

Платеното паркиране няма да бъде въведено в целия квартал, а само в гъсто населената зона на север от бул. „Никола Вапцаров” - карето между Университета по архитектура, строителство и геодезия, площад “Журналист” до хотел “Хемус”. Зелена зона ще бъде и ул.”Златен рог”, както и срещу хотел “Кемпински-Зографски” и станциите на метрото.

В момента в „Лозенец” зелена зона има само на 3 места. Платено паркиране има единствено на бул. „Христо Смирненски” в участъка от бул. „Евлоги Георгиев” до площад „Журналист”, на бул. „Джеймс Баучер” в участъка от ул. „Петър Станчев” до ул. „Богатица” и на няколко места по бул. „Никола Вапцаров”.

Информационната кампания се е провела в периода 30 юни до 4 юли в сградите на петте училища в района. Общината пуснала на всеки в пощенската кутия листовка с информация за ползите и минусите, както и уведомление кога ще бъдат срещите на районната администрация с гражданите по темата. Отделно информацията е била качена и на сайта на района, както и във фейсбук страницата.

Разширение на платените зони за паркиране ще има и в други столични райони, като това ще стане след обществено допитване, каза столичният кмет Йорданка Фандъкова в отговор на въпрос на общинския съветник Димитър Антов от ВМРО по време на последната сесия на СОС преди лятната ваканция.

Напрежение от пришълци с автомобили има и в уличките около пазарите „Димитър Петков” и Женския, които са зелена зона. Затова столичани настояват контролирано паркиране в районите около големите тържища и моловете в града да се разшири.

Окончателното решение за разширяването на зелената зона за паркиране в столицата предстои да бъде взето през есента от СОС. Това ще стане с приемането на нова Наредба за паркирането в Столична община.