"Жълт" код за интензивни валежи във Видин утре

"Жълт" код за интензивни валежи е обявен за утре, 28 юли, в област Видин, сочи прогнозата на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към Българската академия на науките (БАН).

Очаква се сумарните валежи за цялото денонощие във Видинско да бъдат до 15-25 л/кв.м, на отделни места е възможно да достигнат и 30-40 л/кв.м.

За останалата част от страната обявеният код е "зелен". Като цяло прогнозата все пак предрича дъжд и облаци.

До обяд в Западна, а по-късно през деня и в Централна България ще се развива купесто-дъждовна облачност с краткотрайни валежи, на места придружени от гръмотевици и временно усилване на вятъра. По-интензивни ще са явленията в северозападните и планинските райони.

В източните части от страната ще се задържи предимно слънчево и по-топло, но привечер и там облачността ще се увеличи. Ще духа слаб в Източна България до умерен източен вятър. Максималните температури ще са от 25° в западните, до 33-34° в някои източни райони. В София около 25°.

Над Черноморието ще бъде предимно слънчево. Привечер облачността ще се увеличи, но валежи са малко вероятни. Ще духа до умерен източен вятър. Максималните температури ще са 29°-31°. Температурата на морската вода е 25°-27°. Вълнението на морето ще е 2-3 бала.
Над планините ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност ще има краткотрайни валежи и гръмотевици, по-интензивни в следобедните часове. Ще духа умерен вятър от южната четвърт. Максимална температура на височина 1200 метра 19°, на 2000 метра – около 13°.

Във вторник над Източна България ще преобладава слънчево време. Над западните и централните райони от страната ще има и слънчеви часове, но ще се развива купесто-дъждовна облачност и на места ще превали и прегърми. Температурите ще останат без промяна. В сряда времето ще бъде предимно слънчево. Вятърът ще е слаб от югоизток. Около и след обяд ще е горещо с максимални температури между 30° и 35°. В четвъртък отново над Западна България ще има условия за развитие на купесто-дъждовна облачност, краткотрайни валежи и гръмотевици. Слънчево ще бъде в източните райони.