Михаил Миков застава начело на БСП

За него гласуваха 377 от делегатите на конгреса в НДК

Михаил Миков е новият председател на БСП. Това стана ясно след втория тур на днешния конгрес на партията в НДК, на който председателят на 42-рото Народно събрание се конкурираше с министъра на икономиката и енергетиката в оставка Драгомир Стойнев.

Гласа си "за" Миков дадоха 377 от общо 726 гласували делегати. При Стойнев отиде подкрепата на останалите 333-ма. Останалите 16 бюлетини в кутията се оказаха недействителни.

По време на конгреса БСП реши също да издигне кандидатурата на Сергей Станишев за председател на Партията на европейските социалисти (ПЕС). Това решение беше взето с абсолютно мнозинство при два гласа "въздържал се" и един - "против".

Михаил Миков е роден на 16 юни 1960 г. в град Кула.

Завършва право в Юридическия факултет на Софийския университет. Има специализации по правата на човека в Монпелие, Франция, по данъчно облагане – Вашингтон, САЩ, антикорупционни практики – Италия. Старши асистент по наказателно право в СУ "Св. Климент Охридски".

От 24 април 2008 до 27 юли 2009 г. е министър на вътрешните работи в правителството на Сергей Станишев. Зам.-председател на БСП, отговорен за парламентарната дейност и съдебната система в БСП към юни 2012 г.

Михаил Миков е председател на 42-рото Народно събрание от 21 май 2013 г. до момента. Народен представител в 38-ото, 39-ото, 40-ото и 41-то Народно събрание от Изборен район Видин.