Екатерина Бончева: Няма следа за принадлежност на Борисов към ДС

„Големият проблем е има ли документи извън архива и откъде Бареков има тези документи. Само един източник може да му ги даде – офицерите от бившата държавна сигурност”

„Няколко пъти сме проверявали Борисов, няма следа за принадлежност към ДС”, заяви Екатерина Бончева от Комисията по досиетата пред Нова телевизия.

Бончева коментира обвиненията, които отправи Николай Бареков към лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. Вчера Бареков заяви, че разполага с оригинални документи, които доказват, че Борисов е проект на ДС, готвен за определени задачи повече от 30 години.

Екатерина Бончева обаче отхвърли в Комисията по досиетата да има такива документи.

„Големият проблем е има ли документи извън архива и откъде Бареков има тези документи. Само един източник може да му ги даде – офицерите от бившата държавна сигурност”.

Оказва се, че ако лидерът на „България без цензура” има оригинални документи за принадлежността на някой към Държавна сигурност, то той е трябвало да ги предаде в Комисията по досиетата, иначе подлежи на наказателна отговорност.

Документите за Красимир Каракачанов са известни отдавна, още през май 2006 година Румен Петков изнесе принадлежността му към бившите служби, припомни Екатерина Бончева.

Тя съобщи, че неговото досие е получено в Комисията от МВР, но не се ангажира с твърдение дали те са вадени от там преди да бъдат предоставени. Трябва да се сложи край на възможността досиета да бъдат използвани за предизборна кампания, иначе не ни чака нищо добре, завърши Бончева.