Нова спам-измама!

Пазете се и не отговаряйте на подобни имейли

Поредна спам-измама плъзна в интернет. Това всъщност е добре позната стара схема, която се използва за стръв за източване на лични данни, данни за кредитни и дебитни карти, сметки в банки. Не отговаряйте на подобни имейли, още по-малко да споделяте информация за себе си.

Съобщението обикновено пристига в електронната ви поща, през социалната мрежа Фейсбук. Най-общо се съобщава за ваш починал роднина в друга страна, който е оставил състояние и ви търсят, за да ви съдействат да получите наследството. Примерният текст е написан на силно развален български език, вероятно превеждан през Гугъл-преводач. Ето съобщението:
"Здравейте, Това е официалното известие, оставени от покойния господин Боб Петкова, гражданство на вашата страна, който е починал в резултат на трагичен инцидент с мотор работи в канцеларски ремарке без предупредителен знак непотърсени фонд. след като всички запитвания и разследване дори с съответното посолство е дало никакви резултати. Показва, че няма начин на живот на близките му, реших да следите фамилното си име по интернет, за да намерите някой член на семейството му, по този начин аз с теб. При положителен отговор на този завет, ще направя всичко необходимо, информация, известна на вас. Yours. Грегсън".
Съобщението пристига от имейл адрес gregson2014@yandex.ru
При получаването му, Гугъл предупреждава, че много хора са означили подобни съобщения като спам, затова още веднъж апелираме да не се "хващате" на подобна измама.