Всеки пети ученик - мъртва душа

Директори записват несъществуващи деца в дневниците, за да вземат субсидии

Училищните списъци са препълнени с мъртви души. Директорите на школа в цялата страна масово регистрират ученици, които през живота си не са стъпвали във въпросните учебни заведения, или отдавна вече учат другаде. Понякога празнините се запълват и от напълно измислени имена и ЕГН-та, които няма кой да провери, пише "Всеки ден".

 За безобразията в българските училища обикновено съобщават бивши служители. Едва тогава започва проверка от образователния инспекторат. „От две години преподавам на ученици, които никога не съм виждала", разкрива младата учителка Мария П. пред „Всеки ден".

 „Пиша им оценки, отсъствия, забележки в дневника, макар и да знам, че не съществуват", обяснява тя. Мария обаче не пожела да се споменава училището, в което преподава, защото се страхува, че може да загуби работата си. Това обаче е практика в кажи-речи всяко училище извън София.

 Списъците от години се надуват умишлено, за да може школото да получи повече пари. Тъй като бюджетът се определя от броя на децата, колкото повече записани, толкова повече средства ще потекат. Другата причина за вписването на мъртвите души е, че в последните години много паралелки бяха закрити заради липса на школници. За да се предотврати закриване на още, много директори са прибегнали до тази хитринка.

 

Няма точна статистика за това колко са мъртвите души, тъй като най-често се установяват след подаден сигнал. По информация на учители обаче има класове, в които повече от половината деца не съществуват. По неофициални данни поне 20% от децата не учат наистина в съответното даскало.

 Само преди няколко месеца имаше два случая на уволнени директори заради фалшиви списъци. Единият беше в хасковското село Войводово, а другият в Първо помощно училище в София. Тогава проверките установиха големи разлики между дневниците и реално посещаващите часовете ученици.