Община Стара Загора ще назначи трима лични асистенти на щат

Мисия

28-07-2014, 17:10

Снимка:

starazagora.bg

Автор:

Starazagorautre.bg

Всичко от Автора

Има голямо търсене на услугата, засега им се плаща само по проекти

Община Стара Загора залага разкриването на 3 постоянни бройки за личен асистент към услугата „Домашен социален патронаж” след успешното приключване на проекта „Помощ в дома за лица с увреждания”.

Проектът на стойност 235 602 лв., бе финансиран по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” и осигури 61 лични асистенти, които се грижиха почасово за 91 възрастни и деца с трайни увреждания в общината в период от една година. ”Нуждата и ефективността от тази дейност ни накара да разкрием три работни места за сметка на общинския бюджет”, съобщи д-р Антония Тодорова, началник отдел „Здравеопазване и социални дейности" в общината.
Личните асистенти получават за работата си малко над 2 лв. на час, или около 336 лв. на месец, уточни д-р Тодорова, като допълни, че след последните промени размерът на месечното възнаграждение вече е надхвърлил минималната работна заплата за страната.
Потребителите имат интерес към услугата „Личен асистент", но тъй като няма стандарт като държавно-делегираните дейности, засега тя се финансира по проекти, каза още д-р Тодорова. Тя уточни, че през новия програмен период вероятно също ще има схеми по оперативните програми за финансирането им, но се надява за гарантиране на устойчивост да се осигури финансирането на тази социална услуга чрез държавния бюджет.
Партньори на Община Стара Загора по проекта са Бюрото по труда и Дирекция „Социално подпомагане".