Чакали изяли дините в Бургаско

Чакали опустошават бостаните в бургаските села и съсипват стотици декари реколта. Най-засегнати са производителите в селата Извор и Габър. Там хищниците поглъщали по ремарке дини на ден, потвърдиха търговци на любеници в региона.

„Сяла съм бостана на ръка, а сега чакалите го унищожават, не можем да го опазим”, оплака се и Тонка Айрянова. Жената има 10 дка с дини и пъпеши в село Извор и всеки ден продава стока на преминаващи пътници и туристи до разклона на селото. По думите й загубите от набезите до момента надхвърлят 25 хил. лева.

Гаргите и язовците са другите, които съсипват труда на хората. Ловците не убиват чакалите, защото за това не им се плаща, а язовецът се намира трудно, защото дупката му може да е на километър разстояние, жалват се потърпевши.

„Вярно е, че не ни плащат за отстрелян чакал, но това не значи, че ние не ги избиваме. Все пак това е хищник, който унищожава и дивеча”, обясни пред „Монитор” председателят на ловно-рибарското дружество в областта Невен Каравасилев.

Чакалът от Бургаско бил хищник, който пристигал тук чак от Азия. Тук той се приспособявал към условията и се хранел с мърша и мишки, но похапвал също така дини и пъпеши. Явно гладът в региона е превърнал дините в традиционно меню за чакалите, пише "Монитор".

Ловно-рибарското дружество е издало  разрешителни за лов на чакали на няколко човека от селата Извор и Габър и те вече дебнат хищника. Междувременно от БАН са възложили да бъдат отстреляни няколко чакала за изследователска цел, с която ловците ще се заемат в близките няколко дни, когато бъде открит ловният сезон.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен