Деца от Еко лято почетоха ген. Иван Колев

Мисия Добрич

29-07-2014, 10:53

Снимка:

DobrichUtre.bg

Автор:

DobrichUtre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Добричлии почетоха 150-годишнината от рождението на ген. Иван Колев

Днес се навършват 97 години от смъртта на героя

97-годишнината от смъртта на ген. Иван Колев днес бе отбелязана пред паметната плоча на героя от представители на Община Добрич, деца от Еко лято към ОМЦ и неколцина граждани.

Изминаха 97 години от смъртта на генерал-лейтенант Иван Колев. Един от най-верните  синове на България, посветил краткия си, но бурен живот за извоюването на свободата на поробените българи от Добруджа.

Иван Колев е роден на 15 септември 1865г. в Бановка, Бесарабия. Като дете с възхищение наблюдава минаващите през Бесарабия и готвещите се за войната с Турция от 1877-1878 г. казашки кавалерийски части. Вероятно тогава у него се заражда любовта към конницата. По-късно се установява в свободна България, а през 1885 г. участва като доброволец в Сръбско-българската война. От този момент се отдава на военното дело, учи във военната академия в Торино, участва и в Балканските войни и постига забележителен прогрес - през 1915 г. е произведен в чин генерал-майор.

През Първата световна война генералът заема длъжността инспектор на конницата, а също и командир на 1-ва Кавалерийска дивизия. Към този момент с оглед на техническия прогрес все повече европейски военни експерти смятат кавалерията за отживелица. Българската кавалерия търпи и някои критики за ефективността си през Балканските войни. Иван Колев обаче се заема с нейната модернизация, в нейния състав се въвеждат спомагателни пехотни, колоездачни и картечни части. Превръща я  в модерна военна част и по-важното - чрез тактическите си умения доказва ползите от нейното приложение в реални бойни действия.

Истинският си боен потенциал българската кавалерия, под командването на ген. Колев, разкрива в Добруджа - там където преди 1300 години Аспаруховата конница разгромява могъщата армия на Източната римска империя. Както споменах в предишната статия през 1916 г. България започва военни действия срещу Румъния, за да си върне заграбените територии. Съюзници на румънците в тези битки са сърбо-хърватски доброволци и ... Руската империя, чиято войска през 1877-1878 г. освобождава България от османско владичество. Още с началото на бойните действия кавалеристите имат важен принос - защитават фланга на българските части, щурмуващи Тутракан, и успяват да предотвратят пристигането на румънски подкрепления. Разбиват и пленяват не една румънска част,а в най-напрегнатия момент при защитата на Добрич се намесват и отблъскват неприятеля. След това активно участват в освобождението на цяла Добруджа.