Експерт: Вземат ли ти книжката, да конфискуват и автомобила

Новините

29-07-2014, 11:37

Автор:

VarnaUtre.bg

Всичко от Автора

Такава практика има в Швейцария и Италия за определени нарушения

Експерти предлагат, ако книжката на даден шофьор бъде отнета, да се конфискува и автомобилът, за да не се изкушава той да кара. "Такава практика има в Швейцария и Италия за определени нарушения", заяви в "Здравей, България" Владимир Тодоров, председател на Асоциацията на пострадалите при катастрофи.

Според думите му през изминалата година управляващите не ги е интересувало какво се случва на пътя и с пътната безопасност. След като съдът е отменил мобилните камери, скоростта по пътищата се контролира само от 15 камери, а са били 135. "Това е за цялата територия на България", допълни той.

Попитан дали безнаказаността, която идва отгоре, влияе на пътя, Йонко Иванов, който е председател на Съюза по авто-мото подготовка, отговори, че още миналата година те са прогнозирали, че тази година ще бъде пикът на тежки пътно-транспортни произшествия. "Има няколко основни причини това да се случва и е време политиците да ги чуят – ялово правителство, хора, които не разбират нищо от транспорт, а са в комисии, атмосферни условия, калпави шофьори, лошо законодателство", каза Иванов.

Според експерта не е редно да се изисква минимален ценз за шофьорски курс. "В КАТ се анулират десетки книжки, поради фалшиви дипломи за осми клас", каза още той.

По думите на Иванов другото нещо, което ще помогне за намаляване на катастрофите по пътищата, е когато полицаите излязат от храстите и излязат на пътя, за да бъдат спасители.