Париж е нападнат от плъхове

Само децата се радват - навсякъде виждат "Рататуй"

Френската столица е завладяна от пълчища плъхове, които са проникнали дори в Лувъра и двореца Тюйлери.

Гризачи в Париж винаги е имало и ще има, но те стават особено активни през пролетта и лятото, когато популацията придобива небивали размери. Плъховете са навсякъде - в Люксембургската градина, по тротоарите на Шанз-Елизе, в двореца Тюйлери, дори в Лувъра.

"Един холандски турист, разхождащ се със семейството си в Люксембургската градина, ме попита какво е животното, притичало наблизо. "Плъх", отговорих му аз. А когато той каза на децата си, те изпаднаха в еуфория: "Рататуй!", разказва фотографът Ксавие Франколин.

"Да видиш плъх нощем е нещо нормално. Но вече можете да видите плъхове и през деня", отбелязва Сесил Аоруз, мениджър на компания. Собственикът на магазин Марсел Елбаз допълва: "В парковете, както и около Лувъра, плъховете лесно намират остатъци от храна, хвърлени от туристите".

В Париж има специална служба, която регулярно прочиства града от гризачи и други вредители. Последната операция бе проведена от 14 април до 13 юни, но очевидно ефектът не е кой знае какъв. "Проблемът е, че по броя си парижаните отстъпват на плъховете, които са поне два пъти повече", отбелязва Сесил Аоруз.