Незаконно! Съветници 20 месеца прибирали по-високи заплати

Животът

29-07-2014, 13:42

Снимка:

интернет, архив

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

В Пазарджик

Пазарджишките общински съветници са получавали незаконно по-високи заплати в продължение на 20 месеца, установи Окръжната прокуратура.

Изчислено е, че всеки един се е облагодетелствал с по 4 хиляди лева.

Периодът, в който местните депутати са вземали неправомерно завишени заплати, е от 1 юли 2012 година до началото на февруари тази година. Въпреки влизането на изменението на Закона за местното самоуправление и местната администрация, което предвижда получаването на 30 процента от средното за администрацията възнаграждение, или 120 лева, пазарджишките съветници са продължили да получават по 340 лева месечно. 

Нещо повече, въпреки погазването на закона, съветниците са гласували и ново увеличение на заплатите - по 540 лева на месец. Решение, което беше оспорено от административния съд, поради липсата на мотиви за скока на възнаграждението и  липсата на обществен дебат.

Засега  не е ясна каква ще е съдбата на надвзетите суми от общинските съветници. Към момента липсва и коментар от общинския съвет с обяснението, че въпросът ще бъде дискутиран в началото на следващата общинска сесия през септември, съобщава радио Пловдив.