Призив към жените в Турция: Не се смейте на обществени места

"Сдържаността е от критично значение. Тя е предимство за една жена"

Турският вицепремиер Бюлент Арънч се оплака в понеделник, че турското общество е изправено пред морален разпад. Политикът призова мъжете, но главно жените, да защитят своята сдържаност, да останат верни на своите съпрузи и да избягват смях на публично място, пише вестник „Заман”.

"Сдържаността е от критично значение. Тя е предимство за една жена. Мъжът също е длъжен да я притежава. Той няма да е женкар, той ще остане верен на своята съпруга. А жената ще познава своя махрам и немахрам (родственик, женитбата за когото е забранена – бел. ред.)", заяви той във връзка с ислямската категоризация – кой с кого може да сключи брак. "Жената няма да се смее пред всички и няма да покаже своята привлекателност."

Арънч направи това заключение по време на церемония, организирана от партия му ПСР по повод на ислямския празник Шекер Байрам.

Според него някои телевизионни предавания, които причиняват "секс пристрастяване" сред тийнейджърите, както и лесният достъп до вредни сайтове, са основната причина за моралното разложение в обществото. Него пък Арънч обвини за тревожното нарастване на случаите на насилие срещу жени.