Неправоспособен водач, убил на пътя, недоволен от присъда

Крими

29-07-2014, 14:45

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

Кристиян Славов извършил 34 нарушения по Закона за движение по пътищата

Апелативен съд – Бургас разгледа дело образувано по жалба на Кристиян Славов срещу присъда на Окръжен съд – Сливен.  Той е осъден за това, че на 08.09.2013 г. в Сливен, при управление на лек автомобил „Фолксваген Поло“, без да има необходимата правоспособност, нарушил правилата за движение по пътищата, като при приближаване на нерегулирано кръстовище не проявил необходимата предпазливост, за да може да намали скоростта и да спре при възникване на опасност за движението му, и по непредпазливост причинил  смъртта на велосипедист. Решаващият съд му е наложил за деянието наказание лишаване от свобода за срок от 3 години и 4 месеца.
Славов е признат за виновен и в това, че същия ден в  Сливен е управлявал автомобил в едногодишния срок от наложено му по административен ред наказание за управление на моторно превозно средство без съответно свидетелство за управление наказание. За деянието му е осъден на 8 месеца лишаване от свобода.
Адвокатът на Славов  помоли алтернативно да се определи изтърпяване на общото наказание при общ режим. Защитникът се аргументира със смекчаващите вината на Славов обстоятелства – той бил опитал да предприеме спасителна маневра, имало съпричиняване от страна на велосипедиста, пътуването било с цел да помогне на свой близък, оказал първа помощ на пострадалия и други. Според адвоката първоинстанционният съд неправилно не е оценил второто деяние като непредпазливо.
 Представителят на Апелативна прокуратура – Бургас пледира жалбата да бъде оставена без уважение. Прокурорът коментира, че смекчаващите отговорността на Славов обстоятелства не могат да се конкурират с високата степен на обществена опасност на неговата личност. Аргумент за това са многобройните наказания, които е получил за извършени от него 34 нарушения по Закона за движение по пътищата. Държавният обвинител приема, че подсъдимият съжалява за първото деяние, но второто – шофирането без свидетелство за правоуправление, се явява умишлено престъпление и показва цинично отношение към всички правила и норми на движение по пътищата.
 Процесуалният представител на частните обвинители поиска да бъде потвърдена първоинстанционната присъда.
 В последната си дума Славов заяви, че много съжалява за случилото се и обещава повече да не управлява автомобил, след като има наложено наказание лишаване от правоуправление. Той помоли за снизхождение.
 Апелативен съд – Бургас обяви делото за решаване.