Празниците през август

Международен ден на бирата, Ден на градинаря, Международен ден на младежта...

1 Август - Ден на градинаря

Празникът "Ден на градинаря" започва да се празнува отново през 1993 в гр. Брезово. Ако обичате растенията, умеете да общувате и да се грижите за тях, днес е вашият ден. Страстта към цветята, зеленчуците и овошките трябва да ти идва отвътре, затова от всеки човек градинар не става. Затова тези, които нямат двор или голяма градина, се развихрят дори и в малкия градски апартамент или тясното балконче. Други правят чудеса от цветни алпинеуми сред бетона. Трябва само обич и желание да твориш с двете си ръце.

3 Август - Ден на железничаря

Всяка първа неделя от месец август отбелязваме Деня на железничаря. Традицията датира от средата на миналия век и е свързана с историческия факт, че в началото на август 1888 година железопътната линия Цариброд – София – Белово е открита за международни превози. През същата година е подписан указ,с който е създадена нова държавна компания – Български железници.

5 Август - Международен ден на бирата
Отбелязването на този празник датира от 2008 г. По традиция на тази дата хората се събират да пият бири или измислят други интересни инициативи - в Калифорния например си организират екскурзия с влак, която включва посещение на 6 кръчми за един следобяд.
Местата обаче, в които се събират хората да почетат този ден са много разнообразни - барове, клубове, пивоварни, бирарии, изискани ресторанти, дори задните дворове по цял свят се изпълват с ентусиасти да отбележат важния повод подобаващо.

10 Август - Ден на военноморските сили

Чества се през втория неделен ден на м. август. Поводът е основаването на Българския военноморски флот в Русе на 12 август 1879 г. ( 31 юли 1879 г. ст. стил ). На този ден в 12 часа на четирите военни руски кораба "Опит", "Взрив", "Пордим" и "Горний Студен" се издигат български знамена и е изсвирен маршът "Шуми Марица". С този тържествен акт се поставят основите на военния флот на България.

12 Август - Международен ден на младежта

Историята на този ден започва на 17 декември 1999 година. В своята резолюция 54/120 Общото събрание на ООН одобрява предложението на Световната конференция на министрите, отговарящи за младежта, 12 август да бъде обявен за Международен ден на младежта. 

13 Август - Международен ден на левичарите

Левичарите са хора, които главно използват лявата си ръка повече от дясната. Левичарите използват лявата си ръка за повечето неща - например готвене. Ръката, с която човек пише, не е единственият и най-точният индикатор — някои левичари пишат с дясната ръка, но ползват лявата за повечето други дейности. На 13 август се чества Международния ден на леворъките, а начало на празника е поставено през 1984 г. по инициатива на Международната конфедерация на леворъките.

18 Август - Ден на миньора

С решение на Министерския съвет, от 1996 година, денят на църковния празник Успение на Свети Иван Рилски (покровител на миньорите) е определен за техен професионален празник. Празнуват и геолозите и работниците от енергийно-суровинния отрасъл. 

19 Август - Празник на град Кула

Град Кула отбелязва своя празник всяка година на 19 август. На тази дата през 1919 г. мястото е обявено за град с решение на общинския съвет.

30 Август -  Международен ден на безследно изчезналите от насилия

Денят се отбелязва от 2003 г. предимно в страните от Европейския съюз по инициатива на Европейската федерация на безследно изчезналите деца и децата, жертви на сексуално насилие. По данни на Международния комитет на Червения кръст 19 000 граждани от балканските страни все още са в списъка на безследно изчезналите.