Безводие грози Кричим през лятото

Животът

29-07-2014, 15:11

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Има опасност от режим

Коритото на река Въча в района на Кричим беше почистено от растителност и наноси, които затлачват изтичането на реката, похвали се кметът на града Атанас Калчев. Това се прави превантивно веднъж или два пъти в годината, след голямото почистване на Въча през 2012 година, когато от коритото й бяха премахнати острови от 3-метрови наноси и високи дървета, които създаваха реална опасност от наводнение при обилни валежи и интензивно снеготопене през пролетта.

През лятото Кричим е изправен пред друг проблем. В момента има реална опасност от безводие и режим на питейната вода, защото не се изпълнява санитарния минимум за пускане на вода по река Въча от язовир Въча. През деня реката буквално е пресъхнала. По този начин пада нивото на подпочвените води в шахтовите кладенци на "ВиК"-Пловдив, те засмукват въздух и аварират. Така високите части на Кричим, Устина и Перущица остават без вода, а къщите в равнинната част са с много ниско налягане.

Кметът на община Кричим заяви, че ще сигнализира за проблема и екоминистерството, ако река Въча продължи да пресъхва през светлата част на денонощието, защото по този начин не може да се поддържа живота на рибите и екосистемите в реката.