Ивайла се завърна със сребро от Китай

10-годишната математичка от Раднево представи достойно страната ни

Ивайла Бинева, ученичка от Второ основно училище "Свети Паисий Хилендарски" в Раднево, се завръща със сребърен медал и трето място от участието си в Международното математическо състезание AIMO 2014г.
10-годишната математичка от Раднево участва в престижния турнир, след като бе подпомогната от общината.
Тя бе класирана за финала на състезанието, а Общинския съвет в миньорското градче финансира пътуването й. Малката математичка се присъедини към над 3000 ученици от Китай и страните от Югоизточна Азия.
Разноските по пътуването се поемат по принцип от семействата на участниците, но тъй като необходимите средства са много, Община Раднево взе решение да осигури 4987 лв. и така Ивайла отпътува за град Ченду. Момичето успя да постигне високи резултати и се завърна със сребърен медал и трето място в турнира.
Осем български ученици спориха за титлата "Звездата на Азия" на финала на Азиатската математическа олимпиада. От получилите право за участие във финала на това престижно математическо състезание се възползваха двама ученици от Димитровград, двама от Кърджали, и по един от градовете Раднево, София, Велико Търново и Пловдив. За престижното състезание са се класирали и старозагорски ученици, но те не участваха, поради липса на финансиране.