"Новая газета”: Холандия, прости ни!

Изданието публикува невероятно силен разказ за събитията в Източна Украйна

Трагедията с малайзийския самолет намери най-силен отзвук на страниците на опозиционния руски вестник "Новая газета". Изданието публикува невероятно силния разказ за събитията в Източна Украйна на кореспондента си Зинаида Бурская, пише ekipnews.com.
Опозиционният вестник "Новая газета" се превърна в единственото руско издание, което имаше смелостта да се извини за катастрофата с малайзийския самолет, макар да няма пряка вина за инцидента. "Холандия, прости ни!" - това бе заглавието на челната страница на вестника, който поднесе съболезнованията си на близките на загиналите пътници на полет MH17.
Трагедията, получила широк отзвук в световните медии, бе отразена през погледа на кореспондента Зинаида Бурская. Младата жена, присъствала на мястото на трагедията, озаглави статията си "Мислели, че са кукли".
Журналистът от "Новая газета" цитира разказите на местни хора, притекли се на помощ минути след трагедията. Дошлите на мястото на катастрофата, останали втрещени от гледката - тела и отломки, разпръснати сред царевичното поле. В търсене на оцелели местните хора открили обгорените тела на деца и бебета - нереалистична гротескна картина, запечатала се дълбоко в душите им.
Бурская предава огорчението на притеклите се на помощ хора от обвиненията в мародерство и кражби. Огорчението на хора, самите те хванати в капана на един кървав конфликт, но намерили сили да се притекат на помощ.