Янев: Партията на Бареков е финансирана незаконно

Най-малката платена за месец сума е 300 000 лева

Разполагаме с документи, доказващи финансирането на партията на Николай Бареков с незаконни кешови средства от Цветан Василев и КТБ и сме ги предоставили на прокуратурата, затова няма да ги оглася. Това заяви пред Нова телевизия Яне Янев.
Според лидера на РЗС, всеки месец посредник, физическо лице, е отивал при Цветан Василев и му е съобщавал какви суми иска Бареков, след което парите са били осигурявани.
"Няма никаква финансово-счетоводна следа за това, документи са оформяни със зависимост на получаващият парите от донора", заяви Янев.
Най-малката платена за месец сума е 300 000 лева, уточни той, но не посочи какви пари е получила общо партията на Николай Бареков. Яне Янев уточни само, че сумата е нараствала всеки месец с приближаването на европейските избори.
„Договорено е, че ББЦ е продукт на КТБ и ще получава парите, които са му необходими за работата. За медийната политика са дадени 2 163 165 лева, внесени са в рекламна агенция, а тя законово е превеждала пари към медии”, каза лидерът на РЗС.
Според него, има и дадени 550 000 лева „за къща”, собственост на момичета, работещи за ББЦ. "Николай Бареков е купил тази къща на двете момичета, това не е ли скандално", попита лидерът на РЗС. Според него, не е нормално хора с копурционни практики да влизат в политиката, защото са зависими от донорите си.
Председателят на областната структура на партията на Николай Бареков в Плевен Галя Петкова заяви пред bTV, че е подписала запис на заповед за пари, които партия ББЦ й отпуснала за провеждане на евроизборите. "Отчела съм всичко до стотинка, но заповедта не ми е върната", обяви Петкова.
Тя се оплака, че й е бил оказван натиск за спуснати хора в листите, които не се ползват с обществено доверие и са били в други поличитески формации. Тя обвини директно главния секретар на ББЦ Стефан Кенанов, че й е спуснал бившия областен на града Илиян Илиев. Кенанов призна, че е поискал зам.-председателско място за Илиев, за да се тушира напрежението в структурата, тъй като между Петкова и него се породило напрежение. Кенанов искал още партията да не се капсулира.
Петкова обаче се оплака, че случаят не е изолиран и е получавала заплахи и от други, които са били в НДСВ - физически дори за саморазправа, в случай, че не включи някои хора в листите.
Вложили сме повече от 550 хиляди лева от нашите пари и от членски внос, посочи Ангел Джамбазки от ВМРО, който подчерта, че до този момент коалицията е била успешна и е изпълнила целта си. Така той опроверга твърденията, че воеводите напуснали коалицията, когато кранчето пресъхнало.
Междувременно председателят на формацията Николай Бареков се включи извънредно по телефона по Нова тв и заяви, че тези, които унищожиха Корпоративна търговска банка, сега се опитват да разбият и партия „България без цензура”. Повод за обаждането му стана участие на Яне Янев в сутрешния блок на медията.
Бареков нарече пасквил сигнала на Янев до прокуратурата за незаконно финансиране на ББЦ. Водещата Ани Цолова поиска лидерът на ББЦ да се закълне, че описаното не е вярно. „Какво значи да се закълна, бе”, изригна новият политик.
По думите му, в момента ГЕРБ и ДПС се опитват да разбият партията му.
На подозренията, че в момента той има отношения с Делян Пеевски, Бареков отговори така: Днес отворихте ли „Телеграф”, „Монитор”, „Уикенд” и видяхте ли позитивен ред, покажете го на хората!