Черно море в капана на мъртво вълнение

Спасителите настояват за законови промени

Черно море в капана на мъртво вълнение. Спасителите по родното Черноморие предупреждават, че в следващите дни морето е най-опасно, пише bTVnews.

От понеделник мъртвото вълнение в Черно море вече е факт. Обикновено течението се проявява в края на юли и началото на август, разказват спасители. Препоръчват и в този период да бъдем най-бдителни към собствената си безопасност. Защо въпреки черната хроника всяка година туристите пренебрегват забраната за влизане във водата - разказват двама души с 40 години разлика.
Никола Иванов влиза във водата само колкото да се намокри. Преди 40 години обаче той се е грижел за живота на хиляди туристи в Созопол като спасител.
„Особено това време е много опасно, слоганът е това течение, което трудно може човек да се спаси. То е отдолу, като те хване и не можеш да излезеш”, обяснява той.
На метри от хавлията на Никола е постът на негов професионален наследник. А мъртвото вълнение е все същото.
„Имаше мъртво вълнение, две жени с бастуни и с патерици влязоха в морето, на отсеченото, където е малко по-навътре. Точно, където заливат вълните и се разбиват. Падна жената, щеше да се нагълта с вода”, разказва Ники Белев, спасител.
Възрастната жена е извадена невредима. И днес обаче флагът на плажа не позволява къпане, а морето е пълно с хора.
„Обяснението на хората е, че те си отговарят за собствения живот, те си отговарят за децата. Това е най-опасното време през летния сезон. Тогава морето взима най-много жертви”, посочва Николай Иванов, отговорник за спасителите и лекарите на северен и централен плаж Бургас.
И ако не искате да повярвате на съветите на спасител, доверете се просто на опита.
Спасителите настояват и за законови промени, които да гарантират медицинска подготовка за тях. Надяват се и в близко бъдеще да разполагат с по-добра техника, като джетове, например.