КОЙ стартира „Костинброд“ 2 чрез Бареков? КОЙ?

Никой не би могъл да предположи какво ще се случи с политическия субект на Бареков

Втори ден цялата държава се занимава с „ексклузивните“ разкрития на Николай Бареков. Първо, в хулената от него Нова ТВ, а впоследствие чрез ръководените от него сайтове, лидерът на ББЦ изсипа порой от трудно доказуеми обвинения по адрес на Бойко Борисов. Като се започне от инсинуации за принадлежност към тайните служби и се стигне до съпричастност към генезиса на зараждащите се групировки, стрелите на Бареков са хаотични, налудничави и до известна степен фантасмагорични. 
 
Часове наред се налага шефовете на разузнаването след 89-та да опровергават „новия политик“ застъпвайки почти сходни тези. Като че ли за първи път се случва червеният Бриго и тъмносиният му наследник на поста директор на НРС – Димо Гяуров, да говорят в тон с покриващи се мнения и коментари.
 
Причината бившият телевизионен водещ да мине в отчаяно настъпление е очевидна. От една страна той обяви преди година, че най-сериозното постижение в живота му било ваденето на Борисов и ГЕРБ от властта. Според всички сериозни проучвания и анализи десницата е победителят в идните парламентарни избори, а лидерът на най-голямата партия даде сериозна заявка за премиерския пост. Съвсем резонно – видяхме какво се случи, когато властта се поема от кукла на конци, не носеща отговорност и управлявана от партийните централи. 
 
Другата причина за играта „ва банк“ на Бареков е разпадането на коалицията му и сриналият се рейтинг на „България без цензура“. Ако прогнозите до преди месец даваха на ББЦ двуцифрен резултат, към днешна дата рейтингът на партията е двойно по-нисък. Имайки предвид конкуренцията на мощната група около НФСБ и ВМРО формацията на евродепутата е силно застрашена от оставане под бариерата на парламентарния вот след два месеца. 
 
Никой не би могъл да предположи какво ще се случи с политическия субект на Бареков, ако не влезе в парламента. Разпадът е логичен изход. Все пак сред структурите им по места открояваме все ренегати преминали през 3-4 партии: СДС, НДСВ, Кунева...
 
И оттук може би произтича крайната атака на Бареков към ГЕРБ в навечерието на предизборната кампания. Но има и друго обяснение. То гласи, че поведението на „новия политик“ хич не е първосигнална и яростна атака по всички фронтове, а добре премислен сценарий, в който народният трибун е просто изпълнител волята на кукловодите в сянка. 
 
Приемайки тази хипотеза на преден план изпъкват три основни допускания. Ще ги очертая, а в зависимост от случващото се в идните дни везните вероятно ще се наклонят в една или друга посока.
 
Първо: Бареков действа по команда от Делян Пеевски. Както скоро напусналият зам.-председател на ББЦ споделя, двамата са в изключително гореща и постоянна връзка. Често пропускаме факта, че Пеевски все пак има досег със службите за сигурност далеч по-продължителен от следобеда, в който ръководи ДАНС. Четейки между редовете последното му интервю виждаме, че май не е много сигурно участието му в листите на ДПС за предстоящия вот. Тоест с атаката срещу Борисов, Пеевски и оръдието му Бареков просто си вдигат цената.
 
Две: Почеркът напомня твърде много старите ченгесарски схеми на кръга „Монтерей“. След като проектите на генералите – Яне Янев и Слави Бинев се сгромолясаха с гръм и трясък, днес те търсят нова марионетка. По възможност готова да прокара всевъзможни глупости в угода на новите господари. А ако има удобни медии за прокарване на „новини“ и бомбастични умозаключения – още по-добре. 
 
Три: Поръчителите на аферата „Костинброд“ Станишев и Моника са прибегнали до услугите на стария си другар Бареков, с когото именно преди година манипулираха проведените на 12-и май парламентарни избори. По този начин те отмъщават за изплъзналото им се изненадващо килимче и разрушената след евровота БСП. А и опипват почвата за нов кабинет тип „Орешарски“ подреден посредством добре известните ни методи.
 
Всъщност, всеки от сценариите води до „Костинброд“ 2. Кой го поръча и защо стартира още от сега? Какви други изненади в сферата на черния пиар и компромати са подготвили за изфабрикуване мозъчните тръстове, впрегнати да спънат очертаващата се разгромна победа на ГЕРБ и Борисов?
 
Все въпроси, отговорът на които Bulgariautre.bg ще търси. От днес до 5-и октомври.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен