По Света за у нас

Ето какво мислят чужденците за българите

Обикновените хора по света определено нямат положително мнение за България. Например, американците не знаят къде е България. Австрийците ни мислят за тотални крадци, французите за бедни диваци, италианците за детегледачки, испанците за чистачи на тоалетни. Англичаните ни броят просто за имигранти, а гърците за изостанали. Германците и руснаците знаят за нашата ракия и евтин алкохол. Но възгледът на световните учени, общественици и политици коренно се отличава.

Англичаните за Българската цивилизация

В Британската библиотека в Лондон има един безценен старобългарски ръкопис – четириевангелието на цар Иван Александър. Под него има надпис „Bulgarian Empire“ или с други думи англичаните казват, че България е била Империя!

Нещо повече в английската „Историята на народите“ на  Арнолд Тойнби се казва, че в света има общо 21 цивилизации, една от които е българската.  Българите са били най-многобройния народ, който благодарение на привлекателната си култура е увеличавал границите си от Крим до Белград и от Карпатите до Бяло Море в древността наричано Тракийско!“

По-късно големия английски историк проф. Норман Дейсви потвърждава и доказва с редица факти, че българите са най-старата нация в Европа и създатели на цивилизацията на Стария континент. Негови са думите:  „Когато България е била държава, Европа е ходила права под масата“!

Фрeнски политици и учени за българите

Президента на Франция генерал де Гол благодари на българите затова, че „Българската държава е люлката на европейската култура и цивилизация” .

Магнус Енодий в своето Похвално слово за крал Теодорих пише „Българите — това е народът, който имаше всичко, което е пожелавал. Те вярваха, че светът е открит за тях. те никога не се съмняваха в победата си, това е народът, който учудваше света“.

Италианските учени за Българския народ

Подобни са думите и на Италианският президент Карло Чампи: „българите са едни от първите творци на нашата цивилизация“. А италианския професор  Санте Грачоти казва: „Една от основните заслуги на българите е, че задържаха няколко века турците далеч от сърцето на Европа. Те платиха прескъпо с кръвта си, с вярата си, свободата си и упадъка на брилянтната им култура от онова време“ .

Световно известния византолог професор Геза Фехер казва:  “Българите бяха оня народ,който допринесе най-много за организиране и оформяне на цивилизацията на цяла Източна Европа.

Другите световни учени и общественици за България

Японският професор Шигеоши Мацуяма твърди, че  “Българската държава е между седемте световни цивилизации”. 

Руския академик Дмитрий Лихачов пише: „…И чуждите завоеватели не са могли да победят тази ДЪРЖАВА НА ДУХА, защото в защита на Българската нация в плътен строй стоят  българският език, писменост и култура!…
Тази държава на Духа се простира от Балтийско море до Тихия океан и от Северния ледовит океан до Индийския, защото старобългарският език е станал културен език на всички православни славяни. Това е първият държавен литературен език в Европа използван още преди да възникнат литературния немски, френски, италиански, английски и руски език“.
Източник: Postvai.com