Лютви Местан върна мандата за съставяне на правителство (обновена)

Политика

30-07-2014, 13:16

Автор:

BulgariaUtre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Президентът връчва мандата на ДПС

"Въпросът е твърде странен, защото това, което ще се случи формално след час и половина при държавния глава, е формален акт на онова, което се случи на 29 юни на първите консултации при държавния глава, когато се споразумяхме, че вървим към предсрочни избори и нито една политическа сила няма да прави опит да състави кабинет. Апропо въпросът вероятно е породен от продуцирани съмнения, а кой и защо ги продуцира е въпрос, на който аз не съм в състояние да отговоря, защото не искам да се занимавам с психоанализи. Струва ми се, че всички тези предположения и внушения ще увиснат достатъчно отчетливо във въздуха някъде към 14.02 часа. Ако някой след това се почувства неловко и нелепо, това си е вече негов проблем".
Това заяви пред журналисти в кулоарите на парламента председателят на ДПС Лютви Местан на зададен въпрос дали ще върне мандата за съставяне на правителство.
„Помолих мандатът да не ми бъде връчен в понеделник, защото това е денят на религиозния празник Рамазан Байрам и е съвършено естествено да бъда при 84-годишната ми майка. Оказа се обаче, че има определени конституционни изисквания, които предполагат този мандат да бъде върнат не по-рано от 7 дни преди двумесечния срок, в който трябва да се разполага указът на президента спрямо датата на провеждане на предсрочни парламентарни избори. Не смятам, че има основание от това чисто формално до степен на непреодолимост основание да се извличат каквито и да са други политически изводи или да се правят политически внушения”, категоричен бе Местан.
„Понеже ще го върна в 14.02 часа, това ще се е случило 7 дни преди 6 август, откогато е в сила указът на държавния глава за разпускане на 42-то Народно събрание и за назначаване на служебен кабинет”, уточни още той.

По-късно днес президентът Росен Плевнелиев връчи проучвателен мандат на третата по големина парламрентарно представена партия - ДПС, за съставяне на правителство в рамките на 42-то Народното събрание. Лидерът на ДПС Лютви Местан върна мандата, предоставяйки писмен отказ.