Знаете ли защо кучетата си душат под опашките?

Учени откриха отговор на този странен и забавен въпрос

Американски учени установиха точния механизъм, по който кучетата получават химическа информация, подушвайки се под опашките, предаде БТА.

В такива случаи при нашите домашни любимци се задейства органът на Якобсон, който е разположен в устната кухина на животното в основата на носа. Той не е свързан с обонянието на останалите миризми, а е предназначен за точен химически анализ.

Чрез него кучетата получават детайлна информация за подушения си събрат, като без проблем разчитат неговия "медицински картон". Органът на Якобсон им дава данни за пола, хранителния режим, емоционалното състояние и фертилитета. Това става видно от видео, разпространено от Американското химическо общество със седалище във Вашингтон. В клипчето се обяснява как носът на кучето е между 10 и 100 хиляди пъти по-чувствителен от този на човека.

Когато най-добрият приятел на човека задейства своя орган на Якобсон, той получава жизнено важна химична информация от аналната жлеза на всеки свой събрат. Апокриновата жлеза на  кучето от своя страна е отговорна за уникалния му идентификационен мирис. Тези специфични жлези съдържат киселини с къси вериги, известни като триметиламини. Именно те биват декодирани от органа на Якобсон, с който разполагат всички кучета.