Благодетел изгради нов параклис в землището на село Равногор

Животът

30-07-2014, 16:33

Снимка:

plovdivutre.bg, архив

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

На интерес от страна на туристи през този летен сезон село радва брациговското село Равногор, което е разположено в полите на Родопите, каза кметът на селото Нейчо Коланев, предава Радио „Фокус” – Пазарджик .

Селото е разположено на над 1300 метра надморска височина в подножието на връх „Св. Неделя”. На входа на населеното място е изграден голям кръст, символ на християнската вяра на равногорци. Има параклис на името на Свети Илия, който беше облагороден по проект през миналата година. Изграден е навес и пейки за отдих и почивка. На много от величествените скали също са изградени навеси с условия за барбекю, каза още Коланев.

През миналата година млад мъж от Пловдив изградил напълно самоинициативно нов параклис, който също се радва на интерес от страна на туристите. Останалите природни забележителности, които са в непосредствена близост до селото са природна забележителност "Фотински водопади", защитената местност "Атолука" и резерват "Дупката". В землището на Равногор са намира и връх „Света Елена“, където има параклис, носещ същото име, а на най високия връх „Света Неделя“ се намира оброчен камък.