Откриха чаша за вино на Перикъл в Кифисия

Предполага се, че древногръцкият политик е пиел в тази чаша

Чаши за вино, за които се предполага, че са използвани от древногръцкия политик Перикъл, управлявал Атина през V в. пр. Хр., са били открити в гроб в северната част на Атина, предаде ИА Фокус.

12-те части от керамичните съдове са били открити по време на строежа на сграда в северното столично предградие Кифисия. След като били сглобени, археолозите с изумление открили името „Перикъл”, издълбано под една от дръжките на чашите. Освен него на другите чаши били изписани имената и на още петима мъже по ред на старшинството. Експертите са 99% сигурни, че чашата е била използвана от атинския управник. На една от чашите било изписано името на по-големият брат на Перикъл Арифрон.

„Чашите са били използвани по време на симпозиуми, в зората на двадесетгодишнината на Перикъл. Шестимата мъже, които пили от съдовете, са издълбали имената си за спомен”, коментира Ангелос Матеу, секретар на Гръцкото епиграфско дружество.

Съдовете ще бъдат изложени в музеят на епиграфското изкуство в Атина. Перикъл, който поема управлението през 461 пр. Хр., превръща Атина в икономически и културен център на древногръцкия свят. Умира от чума през 429 г. пр. Хр.