Епидемия от ебола поставя половин държава под карантина

Мерките първоначално ще бъдат в сила между 60 и 90 дни

Президентът на Сиера Леоне обяви извънредно положение във връзка с епидемията от ебола, съобщи Би Би Си.
Ърнест Баи Корома заяви, че центърът на заразата в източната част на страната ще бъде сложен под карантина. В тази връзка той поиска от силите за сигурност да увеличат предохранителните мерки. Над 670 души в Западна Африка са починали заради епидемията от февруари насам, като 224 от случаите са в Сиера Леоне.
Мерките, които първоначално ще бъдат в сила между 60 и 90 дни, последваха аналогичната стъпка на съседна Либерия вчера. Корома съобщи, че заради кризата отменя посещението си във Вашингтон следващата седмица за срещата на върха САЩ-Африка и вместо това ще организира спешна среща с регионални лидери в Гвинея утре.
Служителите на британските митници не се чувстват подготвени да се справят с пристигането на пътник, който е заразен с вируса ебола, позовавайки се на ръководителя на синдиката на имиграционните служби.
„Служителите са много обезпокоени. Те се намират на първата линия – обикновено те са първата точка на контакт с хората, които слизат от самолетите и безпокойството им идва от въпроса какво да правят, когато се изправят пред човек, който изглежда болен”, заяви генералният секретар на синдиката. Той подчерта, че по границите на страната няма здравни центрове, нито пък персоналът е бил инструктиран как да действа.