Даниела Савеклиева откри паметник на генерал Кръстю Златарев (снимки)

Областният координатор на ПП ГЕРБ – Благоевград и народен представител Даниела Савеклиева, заедно с общинския ръководител на партията в Петрич Димитър Танев, бяха гости на церемонията по откриването на паметник на генерал Кръстю Златарев на ГКПП – Златарево на българо-македонската граница. Паметникът е изграден по инициатива на родолюбиви жители на Петрич. Изработен е от камък, донесен от Пирин планина. Върху него е изписана биографията на легендарния български генерал. Граничният пункт е кръстен на името на генерала. По време на Първата световна война тук е бил разположен щабът на 11-та пехотна македонска дивизия. Специална табела указва мястото му, както и имената на командирите на бригади и полкове.

„Българският войник е създаден да бие и побеждава, а не да бъде бит и мачкан!”; „Всеки началник да бъде глава, сиреч пример във всичко, което заставя да правят подчинените му.” Не можем да не си припомним тези два военни постулата на полк. Дрангов, когато откриваме паметна плоча на генерал Кръстьо Златарев, заяви Даниела Савеклиева при откриването на паметната плоча. „Тези думи сякаш са писани за него. Доказват го животът и делото му, доказва го вашата признателност”, каза Савеклиева.

"Скъпи приятели, родолюбиви българи, за мен е чест и привилегия да бъда днес с вас. И искам да ви благодаря за това, което правите, защото сме длъжни да съхраняваме историческата си памет, длъжни сме да помним героите си. Вашата инициатива ни кара да се чувстваме обединени - обединени от паметта. Ние – потомците, трябва да помним и да се гордеем с делото и подвига на предците ни. Да свеждаме глава в знак на почит и преклонение“. Пред паметната плоча на този велик български военачалник трябва да сме убедени и да вярваме, че да си българин е право и чест, задължение и призвание. И това да бъде нашият завет към децата. Вечна слава на героите!", каза още Даниела Савеклиева.

Неврокопският митрополит Серафим отслужи панихида за загиналите.

На церемонията присъстваха още директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров, който припомни за великото дело и героизма на генерала, правнукът на ген. Златарев – Александър Златарев, който пристигна за събитието от Германия, зам.-кметът по хуманитарните дейности в община Благоевград Валери Смиленов, представители на държавната администрация, местната власт, историци, служители на Агенция „Митници”.