Правистите на УНСС победиха колегите си от Харвард на престижно състезание

"Побеждаваме огромни държави, огромни университети, на техен терен, на техния майчин език, по техните правила"

УНСС изпревари Харвард. Български студенти по право спечелиха първо място на най-престижното състезание за юридически казуси. В надпреварата участваха 600 отбора от едни от най-елитните университети в цял свят, съобщава "Нова телевизия". 

Състезанието по право е симулация на съдебен процес. Един срещу друг се изправят отборите на различни университети. Едните в ролята на ищец, другите като ответник.

„Когато разбрах, че наш отбор е взел наградата, го оприличих малко на все едно да си представи победа на Камерун срещу Русия на хокей на лед. Побеждаваме огромни държави, огромни университети, на техен терен, на техния майчин език, по техните правила. Огромен мащаб, огромна победа”, хвали се Виктор Серафимов, треньор на българския отбор.

„Казусът се отнасяше за няколко преплетени материи и беше основно за международно морско право”, обяснява Ивайло Димитров, участник в състезанието.

„Аз лично, първоначално не можах да повярвам и първата ми реакция беше, че най-вероятно има някаква грешка. Но в крайна сметка, когато вече всичко беше потвърдено, бяхме повече от щастливи”, разказва Траян Косев, участник в състезанието.

Практиката показва, че участието в подобно международно състезание по право е уникален шанс за всеки студент.

„След като излязат студентите от университета, те имат едни относително добре подготвени практици”, твърди Димитър Делчев, председател на Сдружение за международни състезания по право.

Успехите зад граница се оценяват и от бизнеса в България. Бивши и настоящи състезатели са на много добри позиции в канторите и в администрацията.