Бедствено положение е обявено в 12 села на община Своге

Затворен е пътят към Леско дол

Бедствено положение е обявено тази нощ в 12 села в община Своге. Прекъснати са питейните водопроводи в село Владо Тричков, махала Ромча, селата Луково и Батулия и град Своге, предаде БНР.

Река Лесковска, приток на река Искър, която обикновено е с ширина 3-4 метра, тази нощ се е превърнала в корито на водна стихия с ширина около 15-20 метра. Придошлите води са отнесли един тежкотоварен камион, който е бил паркиран в близост. Той е завлечен в средата на реката. В близост до ТИР-а водата е довлякла още един камион - за инертни материали и бракуван лек автомобил.

Водната стихия е отнесла и един стълб на намиращия се край Своге магистрален електропровод.

Пътят, който води към село Лесков дол, е затворен и по него има множество свлачища и опасни участъци, съобщи заместник-кметът на Своге Юлиан Асенов: Има наноси и затлачени водоскоци, през които водата не преминава. Пътят временно е затворен. Леки коли не могат да преминават, единствено джипове.
Той каза още, че пътят през Искърското дефиле е отворен, но по него трябва да се кара внимателно.

Тази нощ по пътното трасе е имало много паднали камъни, които вече са разчистени. Дежурните екипи следят за нови свлачища.
Затворен е пътят към село Батулия. На мястото има полицейски екип, който не позволява преминаването по пътя, тъй като има сериозни свлачища. В самото село има срутен мост.