Плевнелиев: Без ревизия на бюджета, губим стотици милиони

Българските пациенти, българските общини, българските достойни строители не бива да бъдат обект на партийно боричкане, заяви Плевнелиев

Президентът Росен Плевнелиев реши консултациите му с парламентарно представените политически сили и с партиите, които имат представители в ЕП, да бъдат публични. На срещата ще бъде обсъдена необходимостта от актуализация на държавния бюджет и на бюджета на НЗОК за 2014 г., предаде БНР. Плевнелиев се обърна към присъстващите с думите:

"Искам предварително да заявя, че вярвам, че е важно народът да чуе и разбере какви са аргументите на всеки от вас, за да може след това съзнателно взетото решение да се знае и кой носи отговорността. Намираме се в нелек момент и търсим съгласие."

"Моят апел е да оставим партийните опорни точки и да се обърнем към истината за фактите в бюджета, в икономиката на държавата, за финансите на държавата  и разбира се, също така да се обърнем към опорните точки на народа и необходимите действия за това, което вече договорихме, а именно - плавен преход към повече стабилност и дали една актуализация, или на бюджета, или липсата на такава актуализация ще доведе до повече или по-малко стабилност в държавата", каза Плевнелиев.

Държавният глава запозна присъстващите с писма от Камарата на строителите, БЛС , Националната пациентска организация, 37 самоорганизирали се общини. Всички писма призовават политическите сили да стигнат да консенсус.

Работодателските и синдикалните организации също са призовали за подкрепа на общините и актуализация на бюджета на НЗОК при срещата си с президента.

"Апелирам на днешните дебати да използваме последната възможност, за да вземем отговорно решение не в интерес на една или друга партия и краткосрочното отиграване на предизборни ситуации. Българските пациенти, българските общини, българските достойни строители не бива да бъдат обект на партийно боричкане. Убеден съм, че един коректен прочит на цифрите и фактите в държавата към момента ще помогне да вземем най-доброто решение", каза Плевнелив.

По данни на експертите в Президентството към 30 юни дефицитът е 995 млн. лева. За цялата година е планиран 1.4 млрд. лева.

"През юли е натрупан още 200 млн. т.е. имаме към момента 1.3 млрд. от общо 1.4 за годината. На общините не са разплатени 305 млн. лева. На общините не са разплатени 1 млр. лева. Колко е дефицитът? Трябва ли да бъдем креативни, когато можем да бъдем искрени коректни? Анализите на МФ показват, че дупката в приходната част ще бъде 700 – 800 млн. лева", заяви още Росен Плевнелиев.

"Ресурсът за НЗОК, който се иска, е над 300 млн. лева и ви благодаря, че всички искате да го направя. Еврофондовете са голям проблем, който искам да дебатираме днес. Планирани са през тази година от национален фонд да бъдат разплатени 3 млрд. лева от националния фонд, изплатени са сега 1 млрд., как ще изпълним още 2 млрд. след като не плащаме, а спираме строителите, след като не даваме възможност на общините за глътка възду", завърши президентът.