"Славейковото пазарче" става БИО в неделя

Животът

01-08-2014, 16:49

Снимка:

©mowryjournal

Автор:

Burgasutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

В Бургас правят фермерски пазар за био продукти

Ентусиасти от Бургас ще се опитат да предлагат чисти храни. За първи път в града, био-пазарът ще се случи тази неделя на „Славейковото пазарче” от 16.00 до 20.00 часа.

Координаторът на проявата - Галина Желязкова от „Хранкооп Бургас” споделя, че идеята съществува отдавна и се осъществява със съдействието на сдружение "Устойчиво общество". Пазарът ще стане реалност благодарение на Община Бургас и „Общински пазари”, които предоставят място за пазара на натурални продукти.

”В много страни по целия свят има такива пазари, при нас малко закъсняват. Идеята е да предлагаме чиста храна, такава, която не е торена и продукти, които не са пръскани с химикали. Когато казваме, че едни продукти са „био” това означава, че са сертифицирани, но не всеки може да си го позволи, тъй като това сертифициране е скъпо. Това е разликата с останалите продукти на пазара. Иначе има много хора, които си произвеждат храна, която не я пръскат и не я торят, но не са сертифицирани и дори повечето не са регистрирани, което е проблем.”, каза Желязкова, цитирана от Агенция "Фокус".

Тя допълни, че в страната ни има селски стопани, които са привърженици на идеята и отглеждат чисти харни. Засега обаче все още са малко. За участие в първия базар на чисти, натурални рани заявки са подали над десет производители.