САЩ ще укрепва силите за сигурност в Украйна с 19 милиона долара

Парите ще бъдат предоставени за подготовка, обучение и оборудване на т.нар. Национална гвардия на Украйна

Министерството на отбраната на САЩ ще предостави 19 милиона долара за укрепването на силите за сигурност на Украйна, съобщи Пентагонът.

"Прессекретарят на министерството на отбраната на САЩ контраадмирал Джон Кирби обяви, че парите ще бъдат предоставени за подготовка, обучение и оборудване на т.нар. Национална гвардия на Украйна.

В частност американската армия възнамерява да обучи и снаряжи четири роти и една тактическа щаб-квартира на Украинската национална гвардия", се посочва в съобщението.
Обученията ще се водят от представители на Европейското командване на въоръжените сили на САЩ и Националната гвардия на щата Калифорния в района на Лвов.

"Няма да се откажем от Крим"

"Крим не се продава и няма да се откажем от него", заяви украинският президент Петро Порошенко в интервю за украинската телевизия.
Изявлението на Порошенко бе в отговор на тиражирана информация, че Русия е предложила финансова компенсация на Украйна за анексирания Крим, но офертата е била отхвърлена от Киев.

"Територията на Украйна не се продава. Отговорността за Крим няма как да се измери с пари. Не може така, да вземем еди-какви-си пари за Крим и да признаем анексирането му и влизането му в състава на Руската федерация", подчерта Порошенко.

"Украинските компании, които след анексирането на Крим прекратиха своята дейност, трябва да се борят за правата си в съда. Понастоящем се изготвят юридически защитни механизми. Украйна трябва да се възползва от тях, за да защити своите интереси и територия".

"По въпроса за Крим компромис е невъзможен. По въпроса за цената на руския газ е възможен. По въпроса за мира - ще има мир. Уверен съм в това", каза още Порошенко, подчертавайки, че Украйна е избегнала широкомащабни военни действия, тъй като сепаратистите са концентрирани в 30-километрова зона.