През следващите 10 години Русия ще изследва Луната и Марс

"Луната и Марс са ни приоритет за периода 2016-2025"

Основните направления в междупланетните изследвания за Русия през близките 10 години ще бъдат Луната, Марс и повтаряне на мисията „Фобос-Грунт".
Това информира, цитиран от ИТАР-ТАСС, директорът на Института за космически изследвания Лев Зелени.

"Луната и Марс са ни приоритет за периода 2016-2025, а през 2016, 2018 съвместно с Европейската космическа агенция Роскосмос ще реализира два етапа от мисията „ЕкзоМарс"", коментира ученият.

През 2017-та се планира извеждането в орбита на космическия телескоп „Спектър-РГ". Две години по-късно към луната ще бъде отправен за първи път от много години руски лунен апарат „Луна-Глоб".

През 2020 година трябва да е готова космическата обсерватория, която ще работи в ултравиолетовия диапазон „Сектор-УФ". За 2021 и 2023 се планира изстрелването към Луната на орбиталния и спускаемия модул на проекта „Луна-Ресурс".

След работата по лунната и марсианската технология към 2024 е възможно повторение на експеримента за изстрелване към спътника на Марс, Фобос, на космическия апарат „Фобос-Грунт" с мисия да достави на Земята почва от спътника.

"От своя страна в института по медико-биологичните проблеми се надяват в близките години да продължат експериментите по моделирането на пилотиран полет до Марс", заявява шефът на института Игор Ушаков.