Мизия е под вода (обзор)

Водата в Мизия е твърде дълбока, доброволците не могат да помогнат

Река Скът заля вчера  гр.Мизия и няколко села. Има райони от града, които бяха под 5 метра вода. Към 8:00 часа тази сутрин 60-70% от Мизия са под между 1 и 3 метра вода.

От 13:00 часа вчера няма ток, мобилните комуникации и водоподавването са силно нарушени.

Големи части от Мизия са откъснати от останалата суша. Възрастни хора не помнят подобно бедствие.

От вътрешното министерство съобщиха, че на този етап няма загинали при бедствието, но местните смятат, че е твърде възможно да има жертви. Чак след края на евакуацията ще се знае със сигурност дали има изчезнали в потопа хора.

По информация на МВР от късно снощи и през нощта са евакуирани над 400 човека от гр.Мизия и 100 човека от село Крушовица, предимно възрастни и трудноподвижни хора, като евакуацията продължава.

„През нощта е паднало голямо количество валежи, което е направило ситуацията критична. Тя беше тежка от няколко дни. Преливат два язовира през приливниците и падналите дъждове са довели до това, че имаме стотици къщи, които са под вода и десетки къщи, които са паднали", каза пред Фокус вътрешният министър Цветлин Йовчев.

По думите му прогнозата за времето е такава, че не се очаква допълнително влошаване на положението в града.

По думите на гл. комисар Николов, на терен работят стотици спасители, сред които над 300 пожарникари и полицаи. Те буквално на ръце са пренесли вече близо 500 души.

Минути след 7:00 часа  два вертолета на Министерство на отбраната пристигнаха в града и с тяхна помощ ще се евакуират хората от недостъпни с друга техника места.

Създадена е организация с кмета на община Оряхово за включване в спасителните действия на 2 фадроми и самосвал, както и високопроходим автомобил от ведомствената пожарна на АЕЦ Козлодуй.

Координирано е и включване на медицински екипи от Министерство на здравеопазването, ВМА и екипи на БЧК за извършване на прегледи и оказване помощ на пострадалите при необходимост.

Първоначалната информация за приливна вълна беше опровергана от областния управител на Враца инж.Венцислав Василев, съобщи bTV. По думите му, нивото се е покачвало постепенно до сегашните стойности - с по 5-6 сантиметра на час.

"Не се евакуираме. Дошли сме да помагаме, но не можем да помогнем, защото не можем да стигнем", заявиха доброволци пред Нова телевизия, които са се опитали тази сутрин с джип и лодка да стигнат до засегнатите хора в Мизия.

Водата е толкова дълбока, че дори джипове и лодки не могат да стигнат в засегнатите райони. Ще се наложи специализарана техника да помага на хората.

Два екипа от Военномедицинска академия в София имат готовност да се включат с действия в засегнатите райони от наводненията тази нощ, съобщиха за Фокус от пресцентъра на Министерство на отбраната.

Тази сутрин в 5.41 часа два вертолета „Кугър” са излетели от 24 авиобаза Крумово, съобщиха  от пресцентъра на Министерство на отбраната. Около 6.30 часа са били на мястото на наводнението. И двата са облетели целия район с цел оглед. Единият от тях се е включил в евакуацията на хора от покриви и тераси, където не е било проходимо в Мизия.

Другият е облетял съседните села, където не са забелязани бедстващи хора и се е върнал в град Мизия. Чрез въже се осъществява евакуацията на граждани от тераси и покриви. Хората са прехвърляни в района на кметството, където е изграден кризисен щаб.