Мистериозно езеро в пустинята

Езерото заема площ около един хектар

Докато в ледената пустош на Сибир продължават да се появяват мистериозни дупки, за които науката все още търси обяснение, между дюните в парещите пясъци на пустината в Тунис се появи също толкова мистериозно езеро, пише btvnews.bg.

 В средата на юли необичайният природен субект изненада жителите на централната провинзия Гафса, известна с голямата си суша. Той се намира на около 25 км от едноименния областен град.

 Езерото заема площ около един хектар и на места в дълбоко до 15 метра. Властите все още нямат официална версия за появяването на водата и продължават да изследват причините за появяването на езерото. Смята се, че това са подпочвени води, излезли на повърхността след разместване на земни пластове.

 Властите предупреждават, че водата може да е замърсена, заради добива на фосфати наблизо в района, и съветват гражданите да не се къпят там. Въпреки това езерото не е обезопасено по никакъв начин и стотици любопитни са потърсили прохлада във водите му насред пустинята. Мястото вече дори е известно като Плажа на Гафса и има своя страница във Фейсбук – LAC De GAFSA, където почитателите на мистериозния природен феномен публикуват снимки от посещенията си там.