До 1000 лева глоба за бране на мурсалски чай

Животът

03-08-2014, 11:36

Снимка:

smolyanpress.net, архив

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

3000 лева е санкцията за изкореняването му

Глоба от 100 до 1000 лева грози всеки берач на билки, който бъде хванат с повече от 2 килограма мурсалски чай. Санкция до 3000 лева пък е предвидена за всеки, който изкоренява растението, посочват от екоинспекцията в Смолян.

За билката е въведен ограничителен режим, от естествените находища мурсалски чай може да се бере само за лична консумация, съобщава bnt.bg.

Въпреки глобите мнозина берачи се качват до естественото находище на чай в местността Мурсалица в Родопите и нанасят сериозни вреди на билката. Преди години чаят се охраняваше докато цъфти, но сега охрана няма и мурсалският чай отново е застрашен.

Проблемът е това, че те в началото на юли месец почват още зелен да го берат и то не го берат, те го скубят с корените. С корените го изскубват и чаят от година на година почва да се губи, разказва Реджеп Узунов от с. Гьоврен.

Мурсалският чай е търсен най-вече заради лечебните му свойства.

Най-силният в Родопите от чайовете е мурсалският чай. Абсолютно всички болести се лекуват от него, отбеляза Невена Кулинарова от с. Гьоврен.

Растението стана известно още като „родопската виагра”, защото повишава потентността и успешно може да се използва при профилактика на рак на простата. Чаят обаче губи свойствата си, ако се бере зелен.

Освен в естественото му находище, в Родопите мурсалски чай се отглежда и култивирано. В село Гьоврен няколко семейства се занимават с билката. А в района на съседното село Триград вече има цели плантации с мурсалски чай.