Чудно дърво ще ражда 40 вида плодове

Животът

03-08-2014, 16:04

Снимка:

Сам Ван Акен

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Ван Акен е присадил 40 различни овошки с костилкови плодове на едно единствено дърво

Дори и най-красивите дървета обикновено цъфтят в един цвят. Художникът Сам Ван Акен обаче отглежда дървета, които се превръщат в мозайка от цветове през пролетта, пише The Verge, цитиран от сп. "Обекти". 

В рамките на проекта си "Дърво с 40 плода" (Tree of 40 Fruit) Ван Акен е присадил 40 различни овошки с костилкови плодове на едно единствено дърво. То бавно ще започва да цъфти в началото на пролетта и ще продължава да разтваря цветчета през целия сезон, като различните видове достигат момента си на цъфтеж един след друг. С идването на лятото пък един след друг ще зреят плодове – различни видове череши, праскови, сливи, нектарини и кайсии.

Ван Акен, който е израснал във ферма, използва техниката „ашладисване“, за да комбинира подобни плодни сортове в едно дърво, пише "Фокус". Начинът, по който прави присаждането, очевидно е извън стандартите, макар че според материал на The Daily Mail в Англия е създавано дърво с 250 различни сорта овошки.

Дърветата на Ван Акен са проектирани, за да сътворят изкуство с цъфтежа си, но наред с това те ще послужат и за съхраняване на сортове. Артистът посочва, че се стреми да включва местни видове във всяко от дърветата си, както и такива, които не са достъпни комерсиално.

Нито едно от дърветата на Ван Акен все още не е достигнало големината на дървото от компютърния проект, представящ визията на артиста. Засега те са все още млади, но фотографиите вече показват това, което ги прави уникални. В момента дърветата се намират в различни части на САЩ, като 16 са в музеи, обществени центрове и частни колекции.