В офиса: Психотерор за грозноватите колеги

Животът

03-08-2014, 16:15

Снимка:

absolventa.de

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Доказаха го научно!

Непривлекателните хора по-често стават жертва на тормоз в службата, пише в блога си пловдивският психиатър д-р Веселин Герев.

Авторите на проучването от университета в Мичиган установили, че отношението на работното място към смятаните за непривлекателни служители е по-сурово, отколкото към по-красивите им колеги. Най-често несправедливостта се проявява при разпределянето на задачитеи когато става въпрос за повишение в службата. Оказва се също, че "грозотата" на служителя играе по-съществена роля от възрастта, пола и трудовия му стаж. Изследването, направено сред здравни работници, показва още, че непривлекателните колеги се поставят под един знаменател с досадниците. Тормозът към тях най-често се изразява с грубо, понякога и жестоко отношение, хапливи и болезнени забележки, присмиване.

Подобна зависимост е разкривана и в предишни проучвания. Ситуацията е същата като в училищата,където красавците се радват на популярност, а смятаните за грозновати ученици са пренебрегвани или тормозени.

Настоящото изследване обаче е първото по рода си, което открива връзка между външността и тормоза на работното място. В проучването участвали 114 души, които трябвало да споделят колко често са се чувствали жертва на лошо отношение от своите колеги. На доброволците били направени снимки, които  по-късно друга група от хора трябвало да оцени – дали заснетите лица са привлекателни, или не.