В Мизия е по-сериозно от трагедията в село Бисер

Бедствието в Мизия е по-сериозно от бедствието в село Бисер. Това разказаха пилотите на хеликоптерите "Кугър", които този следобед се завърнаха от спасителната операция, предаде NovaNews.bg.

Благодарение на тях с въжета и лодки бяха спасени 14 души.

Мисията в Мизия е първа за Георги Филипов. Той заедно с още девет колеги излитат за наводнения регион в 5:41 часа тази сутрин.

"Наводнения, хората са в безизходица. Възрастните хора най-много страдат от цялата работа", обяснява спасителят Георги Филипов.

Сигналът за бедстващи е получен в авиобаза "Крумово" в 3:20 часа сутринта, но хеликоптерите излитат два часа по-късно, защото са чакали по-добра видимост.

"Мизия приличаше на Венеция - с тази разлика, че Венеция има стабилни сгради, а тук се наблюдаваха и срутени къщи, не само селскостопански постройки. Водата на места стигаше до два метра", разказва полк. Петьо Мирчев, зам.-командир на авиобаза "Крумово".

Спасителите разказват, че част от хората са били блокирани по покриви на къщи, където водата е стигала до метър и половина и е било невъзможно по друг начин да се евакуират освен с намесата на "Кугър"-ите.

"Много неща видяхме. Всичко беше вода долу, доста разрушени и паднали къщи, срутени. И хора, които бяха по покриви на къщи и сгради, много вода беше. Това беше по-голямо бедствие от това, което беше в Бисер", обяснява Антон Христозов от авиобаза "Крумово".

Засега хеликоптерите остават в авиобаза "Крумово" в готовност да излетят отново за Мизия.