Вижте заради кой витамин остаряваме по-бързо

Недостигът на витамин С е пагубно за кожата и красотата

Учени разкриха главния виновник за остаряването. Неговото име е „С”, витамин С. Недостигът му води до бързото стареене на клетките, показва ново проучване на учени от Института по геронтология в Токио.

Ако искате да задържите по-дълго младостта, трябва да консумирате повече храни богати на витамин С.
"Недостигът на витамин С в организма води до нежелани мутации и по-голям риск от заболявания, а общото стареене се ускорява до 4 пъти", твърди ръководителят на изследванията Акихито Исигами. Препоръчителната дневна доза е 60 мг.
Тя може да се набави от естествени източници, ако човек се храни пълноценно и разнообразно. Най-богати на витамин С са цитрусовите плодове, черешите, малините, къпините, доматите, чушките и спанака.

Предозирането обаче също е рисковано. Дълги години се смяташе, че прекаляването с витамин С е безобидно и не вреди по никакъв начин на организма. Медиците лансираха тезата, че излишъкът се изхвърля с урината по естествен начин. Скорошни проучвания обаче установиха, че както всичко останало, предозирането с витамина оказва негативно въздействие. Той оказва влияние върху кръвоносната система и върху бъбреците и води до образуване на камъни в бъбреците.