4-ма роми ще учат медицина със стипендия

За пет години по Програмата за обучение на студенти от ромски произход е помогнала на 32 души

Четирима души от Стара Загора ще се обучават в медицински специалности със стипендии по Програмата за обучение на студенти от ромски произход. Размерът на стипендията се определя индивидуално в зависимост от мястото на обучение, специалността, нуждата от квартира или общежитие, цената на учебните пособия. Осигуряваната сума е между 1200 и 2000 евро на година. Средствата са осигурени от Институт „Отворено общество" и Център "Амалипе".
Стипендиантската програма предвижда още мотивиращи обучения по застъпничество в сферата на ромското здравеопазване и менторство на университетски преподаватели, които допълнително подпомагат студентите в тяхната практика. Провеждат се и кандидат-студентски курсове.
За пет години, от 2009г. насама по Стипендиантска програма за обучение на студенти от ромски произход в медицински специалности са подпомогнати 32 деца от Стара Загора да получат висше образование. Програмата стартира през 2009 г. и за петте години от съществуването й през нея са минали над 1000 души.
От следващата година финансирането на програмата ще се осъществява от Норвежкия финансов механизъм. Сумата, която ще бъде отпусната за три години е 798 000 евро.