Разкриха тайни американски мисии в Куба

Американската агенция за международно развитие /АМР/, която е част от структурите на Държавния департамент, е изпратила в Куба млади латиноамериканци за тайна антиправителствена дейност под предлог, че участват в програми за сътрудничество в медицинската и социалната сфера.
Според журналисти целта на тези операции била "да предизвикат политически промени". Споменатите програми са предприети малко след арестуването от кубинските власти през 2009 г. на американския гражданин Алън Грос по подозрение в шпионаж. Той е работил също върху един от проектите, финансирани от АМР.

По указания на САЩ шпиони от Коста Рика са вербували политически активисти. Според Асошиейтед прес тези операции са представлявали сериозна опасност за участниците в тях и са били изпълнявани без задължителния професионализъм. Сигурността на тези млади латиноамериканци, извършващи нелегална дейност в Куба, не е била гарантирана, а кубинските власти си задали въпроса кой финансира тяхната дейност.

 Журналистите от АП също така са констатирали, че АМР е изпратила в кубински ВУЗ-ове венецуелци и перуанци да вербуват студенти и в перспектива да ги използват против собственото им правителство. Участниците в тази дейност са създавали бази данни, в които е посочвано какви лидерски качества имат кандидатите за вербовка, предаде БГНЕС.