Обстановката в "Родопи" се нормализира

Животът

04-08-2014, 09:59

Снимка:

PlovdivskiNovini.bg, архив

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Мостът при село Първенец, който падна от пороя, ще бъде възстановяван

Нормализира се положението след пороя в община Родопи, заяви кметът на общината Пламен Спасов.

Бедственото положение в селата Храбрино, Лилково, Плочник, Извор, Бойково и Ситово е отменено от вчера. Все още няма достъп до село Дедево, където водната стихия разруши 10 км участък от пътя. Работи се върху ремонта на участъка. Днес влиза и техника за почистване на крайречното корито, уточни Спасов. Единственото отворено трасе до селото е 5-километрова отсечка от черен горски път, която води към съседното село Бойково. Това дава възможност за доставяне на хранителни продукти до село Дедево и оказване на медицинска помощ при нужда. Около два-три дни ще са необходими за възстановяване на пътната настилка по пътя до селото със земни насипи. Днес ще се преценява колко скална маса трябва да се насипва, тъй като отдолу е дере, каза кметът. Мостът при село Първенец, който падна от пороя, също ще бъде възстановяван. С тази задача се е заел областният управител, каза Пламен Спасов.

Министърът на отбраната в оставка е обещал да изпрати военни специалисти да преценят какво съоръжение да бъде направено. Кметът на общината също има свой план да изгради съоръжение със собствени усилия. От вчера се замерва и подпорната стена на пътя за село Храбрино. До утре ще има стойностна оценка, а до края на другата седмица подпорната стена ще е готова, смята Спасов. На 90% е възстановено водоподаването в село Дедево, но засега водата е все още мътна. Днес на хората ще бъде доставено минерална вода.

Вече е отворен обходният път в село Храбрино, който осигурява връзката с останалите откъснати след пороя села. Алтернативният път от километър и половина е изграден за три дни, пише Фокус.