Спрягали Атанаска Николова за служебен министър

Зам.-кметът на Бургас Атанаска Николова е на път да оглави Министерството на околната среда и водите в служебното правителство. Николова, която отговаря за евроинтеграцията в Община Бургас, е с основната заслуга на спечелването и реализирането на голяма част от водните проекти на администрацията.

Изглежда това е основен аргумент да бъде предложена за поста. Тя е на път да измести считаният за фаворит Евдокия Манева, пише "Труд". Днес се очаква президентът Росен Плевнелиев да обяви структурата на служебното правителство.  Засега не се очакват изненади - премиерът проф. Георги Близнашки ще има поне двама заместници - Екатерина Захариева, която ще отговаря за министерството на икономиката, и бъдещия министър на правосъдието Христо Иванов. Спряганият за вътрешен министър Йордан Бакалов вероятно ще се сдобие с екип от опитни МВР кадри. Разговори са водени с бившия зам.-министър при ГЕРБ Филип Гунев и Кирил Хаджихристев.
Очаква се ресорът "енергетика", обявен за важен приоритет от Плевнелиев, да се управлява от човек от бранша - Теодор Бобочиков - ръководен кадър от Асоциацията за възобновяеми енергийни източници. Източници от "Дондуков" 2 твърдят, че рокади ще има и в регулаторите в енергетиката. А вероятно и в други ключови държавни структури, чиито началници се назначават от изпълнителната власт.
Първоначално се очакваше строителното ведомство да се поеме отново от Захариева като в първия служебен кабинет. Сега обаче за мястото се спряга Николина Николова. Името се въртеше и за министър на транспорта. За този пост разговори са водени и с Евгени Караконовски - мениджър в Мтел.
Разговори за място в екипа, който Плевнелиев събира, са водени и с Васил Щонов - високопоставен кадър в един от големите телевизионни и интернет оператори - "Близу", като възможни позиции за него били министерствата на транспорта и съобщенията или ресорът "електронно правителство".
Очаква се в министерството на финансите титуляр да е бившият шеф на фонд "Земеделие" Румен Порожанов, а в аграрното ведомство служебният мандат да повтори ректора на тракийския университет проф. Иван Станков. Във финансите обаче за пост са водени разговори от "Дондуков" 2 и с бившата шефка на АДФИ Теменужка Петкова.Снимка на Деня

Красотата на парк "Кайлъка"