Пясък от Сахара е причина за появяването на Бахамите

Дали Бахамските острови щяха да съществуват, ако не бе пустинята Сахара, която се намира на около 8000 км от тях в Африка? Отговорът на този въпрос е "не", уверяват геолози от университета на Флорида. Те са на мнение, че ветрове, които духат над Африка, са пренесли прах от другата страна на Атлантическия океан.

Учените изследвали 270 проби от морското дъно край Бахамските острови.

Резултатите показали наличие на два характерни за атмосферния прах олигоелемента – желязо и манган, чиито пропорции са съвместими с тези в пясъка от Сахара.

Според учените това снабдяване на океана с желязо е позволило на цианобактериите, известни също като синьо-зелени водорасли, да се разпространят.

"Метаболизмът им се нуждае от 10 пъти по-голямо количество желязо в сравнение с другите фотосинтезиращи организми", заяви ръководителят на изследването Питър Суорт.

Цианобактериите произвеждат калциев карбонат в изобилие. Той се съдържа в екзоскелета на коралите, но също в континенталния шелф край Бахамските острови. Учените смятат, че тези острови са се сформирали вследствие натрупване на калциев карбонат, изхвърлен от цианобактерии през последните 100 милиона години.

Това е поредното доказателство, че пясък от пустинята Сахара е пренасян от вятъра, предаде БТА.