Три бронзови медала за бургаските математици в Хонг Конг

Мисия Бургас

04-08-2014, 14:09

Автор:

Burgasutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Пореден успех на бургаски математици зад граница

Бургаските математически таланти за шести път мерят сили в престижния турнир

Бургаската математическа гимназия записа нови страници в аналите на своите успехи. Представянето на нейните възпитаници в 17-то математическото състезание Primary Mathematics World Contest в Хонг Конг обогатиха колекцията от призови места с три индивидуални бронзови медала, четвърто място отборно и грамота за отлично представяне. Тези резултати са впечатляващи, предвид сериозната конкуренция: 176 участници от 18 страни.

Бургаските математически таланти  за шести път мерят сили в престижния турнир. През тази година с  индивидуални бронзови медали от Хонг Конг се завърнаха Кристиан Минчев, Никола Станчев, Виктор Балтин от 6 клас. Седмокласникът Георги Георгиев получи грамота за отлично представяне в индивидуалното състезание. Групата от ПМГ с ръководители Динко Раднев и Гергана Николова се представи блестящо като зае четвърта позиция сред  най-големите за своята възраст математици в света.

Учениците от ПМГ завоюваха и отличие за представяне на фолклорното наследство на страната си зад граница. Те впечатлиха азиатските си домакини с атрактивен български народен танц, подготвен предварително с хореографа Марио Егов. През последните 4 години децата от Бургас са традиционни носителите на купи в това състезание.

На „Primary Mathematics World Contest” България бе единственият европейски представител. В надпреварата участваха четири отбора – два столични, един от Бургас и един от Русе.

В момента отбор от ПМГ се състезава в друго  реномирано математическо състезание - International Mathematics Competition, което се провежда в Daejeon, Южна Корея.

ПМГ „Акад. Никола Обрешков” продължава традицията да се доказва като училище, в което се развиват много и разнородни таланти. За 2014 година са завоювани призови места в 14 национални олимпиади. Пет от седем отличени в състезанието по английски език от област Бургас са ученици от ПМГ. Изключително успешно е и представянето в националните олимпиади по руски език и философия, показват резултатите.